הדרכה תזונתית לאחר ניתוח מעקף תריסריון
מטופלים יקרים
הדרכה זו תינתן במסגרת יעוץ תזונה שיותאם אישית למטופל ולמצבו הרפואי.
ניתוח מעקף תריסריון מקטין את נפח הקיבה לצד יצירת מעקף לחלק נרחב של המעי הדק, כך שספיגת מזון ורכיבי תזונה במעי פוחתת במידה ניכרת.
ניתוח זה מצריך נטילת תוספי תזונה רבים לכל החיים וכן צריכת חלבון בכמות מספקת על מנת להפחית סיכונים וסיבוכים תזונתיים ולשפר את איכות החיים.
עליכם להיערך לקראת שינויים בהרגלי האכילה. הדרכה והכוונה תזונתית נכונה אחרי הניתוח היא חשובה ביותר ולכן יש לקבוע פגישה ראשונה עם דיאטנית כבר כשבועיים לאחר הניתוח.
קיימת חשיבות רבה לצריכת חלבון בכמות מספקת: צריכת החלבון המינימלית המומלצת לאחר הניתוח היא -10080 גרם חלבון ליום. מקורות לחלבון במזון הם: בשר / דגים / ביצים / גבינות / טופו / מוצרי סויה / סייטן (גלוטן חיטה) / קטניות. במידת הצורך ניתן להיעזר בתוספי חלבון ייעודיים (אבקות חלבון, חטיפי חלבון). דיאטנית תוכל לסייע לך בבדיקת כמות החלבון המומלצת ובהשלמה במידת הצורך.
| מספר ימים | שתייה ומזונות שניתן לשלב לאחר הניתוח | הערות | |
|---|---|---|---|
|
נוזלים צלולים
|
ימים 1-2
מתחילת השתייה
|
מים, מים עם תרכיז, תה, מרק צח, מיץ צלול (מומלץ למהול במים, עד 3 כוסות מיץ ביום), מיצי דיאט צלולים, ג'לי
|
|
|
נוזלים מלאים
|
ימים 3-7
|
להוסיף:
מוצרי חלב פרה / עזים / כבשים / סויה - ניגרים ללא חתיכות פרי (כגון: חלב, גיל, יוגורט, רוויון, קפה)
|
|
|
כלכלה דייסתית
|
החל מהיום ה- 8 למשך שבוע-שבועיים
|
ניתן להוסיף:
חלבונים: גבינות רכות עד 5% שומן (גבינה לבנה, קוטג', ריקוטה), מנה בשרית טחונה (עוף / הודו / בקר רך / דג טחונים עם ירק טחון כמו קישוא, גזר + מרק), ניתן לטחון טונה וביצה קשה
פחמימות: דייסת סולת או קורנפלור על חלב, פירה מתפוחי אדמה
ירקות ופירות: מחית פירות או פרי טחון ללא קליפה (כגון: רסק תפוחים, רסק אגס, בננה), רסק עגבניות (ללא קליפה וגרעינים)
שומנים: כף אבוקדו / טחינה / ממרח חומוס
|
|
|
כלכלה רכה
|
למשך השבועיים הבאים
|
להוסיף:
חלבונים: ביצה מקושקשת או ביצה קשה מגורדת בפומפייה, טונה, סרדין, דגים, עוף רך / מבושל, קציצות, טופו
ירקות ופירות: ירקות מבושלים, פירות רכים ומקולפים או משומרים (ללא תוספת סוכר)
פחמימות: פחמימה במרקם יבש כגון קרקר, פתית, תפוח אדמה מבושל
|
|
|
התקדמות לכלכלה רגילה
|
חודש / חודש וחצי מתחילת השתייה
|
יש להתקדם לפי סבילות אישיתניתן להוסיף באופן הדרגתי: ירקות טריים, פירות, קטניות מבושלות, דגנים
|
|
תפריט לדוגמה - שלב כלכלה דייסתית
| שעה | מזון |
|---|---|
|
07:00
|
1/2 גביע יוגורט ביו 3%
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס חלב / חלב סויה
|
|
10:00
|
50 גרם קוטג' 5% (2-3 כפות)
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס מים / מרק צח
|
|
13:00
|
1/2 כוס / מרק בשרי טחון
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס מים / מרק צח
|
|
16:00
|
1/2 כוס רסק תפוחים
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס חלב / חלב סויה
|
|
19:00
|
1/2 ביצה טחונה עם כף גבינת ריקוטה 5%
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס מים / מרק צח
|
|
22:00
|
50 גר' קוטג' 5% (2-3 כפות)
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס חלב / חלב סויה
כוס מים
|
תפריט לדוגמה - שלב כלכלה רכה
| שעה | מזון |
|---|---|
|
07:00
|
ביצה מרוסקת או מקושקשת + כף גבינת ריקוטה 5%
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס מים
|
|
10:00
|
3 כפות קוטג' 5%
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס חלב / חלב סויה
|
|
13:00
|
קציצה + כף ירק מבושל או 50 גרם עוף/הודו
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס מים / מרק צח
|
|
16:00
|
1/2 בננה
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס חלב / חלב סויה
|
|
19:00
|
1/2 קופסת טונה + כף כמויונז
|
|
שתייה בין ארוחות
|
כוס מים / מרק צח
|
|
22:00
|
3/4-1 גביע יוגורט ביו 3%
|
|
שתייה בין ארוחות
|
1-2 כוסות מים
|
שימו לב
התפריטים הם תפריטים לדוגמא, יש להפסיק לאכול כאשר מרגישים תחושת מלאות על פי יכולת אישית.
תיתכן תחושת רעב לעיתים תכופות יותר בשל הכמויות הקטנות הנאכלות - אפשר לאכול לעיתים תכופות יותר.
חשוב לפעול על פי ההמלצות הבאות:
- ההתקדמות משלב לשלב היא לאחר שהצלחת לצרוך בצורה נאותה את המזון שבשלב הקודם וסיימת את פרק הזמן הדרוש לאותו שלב.
- יש להקפיד על ארוחות מסודרות – 3 ארוחות עיקריות וביניהן לשלב 2-3 ארוחות ביניים.
- יש להקפיד על כמויות קטנות בכל פעם ולעיסה טובה של המזון.
- יש להפסיק לאכול כאשר מרגישים תחושת מלאות.
- יש להקפיד לשתות 8-10 כוסות נוזלים ביום: מים, תה צמחים, שתייה דיאטטית. להימנע משתייה תוססת.
- יש לשתות 15 דקות לפני האוכל או 30 דקות לאחריו.
- יש להקפיד על שימוש בכלי אוכל קטנים: צלחות קטנות, כפיות ומזלגות קטנים.
- במידה והנך נוטל תרופות סותרות חומצה (כמו לוסק / אומפרדקס) יש להפרידן מזמן לקיחת הוויטמינים.
- עצירות יכולה להופיע לאחר הניתוח בגלל השינוי בתזונה. במידה והנך סובל מעצירות - שתייה מספקת יכולה לסייע, ניתן להשרות שזיפים מיובשים במים ולשתות את המים שבהם הושרו, ניתן לאכול יוגורט ביו, ניתן לאכול עגבנייה מגורדת עם שמן זית (משלב כלכלה דייסתית). במידת הצורך מומלץ לפנות לדיאטנית לטיפול בבעיה.
- מזונות מהם יש להימנע לתמיד: אפרסמון, ציפת פירות הדר (אפשר לאכול את פנים הפלח).
- מזונות שרצוי להמעיט בצריכתם ויש לאכול אותם בכמות מדודה: מזונות מאוד סיביים או עתירי גרגירים כגון: סלרי, קליפות גרעינים, רימון, סברס, גויאבה, פופקורן ועוד.
- מומלץ להימנע מאלכוהול ב - 3 חודשים הראשונים לאחר הניתוח.
- פעילות גופנית מסייעת לירידה ובעיקר לשמירה על המשקל.
- מומלץ להגיע למעקב אצל דיאטנית שבועיים לאחר הניתוח לצורך התקדמות בכלכלה.
- תסמונת ההצפה (Dumping Syndrome): תופעה שעלולה להתרחש לאחר הניתוח, בה לאחר ארוחה עשירה בסוכרים מופיעים: חולשה, הזעה, דפיקות לב וחיוורון, כתוצאה ממעבר מהיר של מזון למעי וירידה ברמת הסוכר בדם. כדי להימנע מתופעה זו, יש להפחית למינימום את כמות הסוכרים הפשוטים (כגון: מיצים, סוכר, דבש, ריבה) ולשמור על כללי הדיאטה הבריאטרית.
תוספים מומלצים לאחר הניתוח:
- מולטיוויטמין (המכיל לפחות 18 מ"ג ברזל ו - 400 מק"ג חומצה פולית בכל כדור) – 2 ליום.
- סידן ציטראט - 1200 מ"ג – (סה"כ יומי מכלל התוספים) - בכל מנה לא יותר מ - 500 מ"ג.
- ויטמין D- 2000 יחב"ל ליום – 5 טיפות של 400 יחב"ל ליום.
- ויטמין B12 - 1000 מק"ג תת לשוני - 1 לשבוע.
- קומפלקס B (טריבמין / טריפל B) - 1 ליום. למשך 6 שבועות ראשונים לאחר הניתוח.
כעבור חודש מהניתוח יש להוסיף:
- ויטמין A - 10,000 יחב"ל ליום בנוסף למולטיויטמין.
- ויטמין K- 300 מק"ג ליום.
- ויטמין E- 400 יחב"ל כחלק מהמולטיויטמין או כתוסף נפרד.
*יחב"ל = יחידות בינלאומיות
ב - 3 חודשים הראשונים לאחר הניתוח התוספים יינטלו ככתושים / לעיסה / מציצה / נוזליים.
בהמשך ניתן לחזור לכדורי בליעה, לאחר התייעצות עם דיאטנית / רופא מטפל.
ייתכן כי יומלצו תוספים נוספים לפי הצורך.
בברכת רפואה שלמה,
היחידה לתזונה ודיאטה
ההדרכה מיועדת למטופל ולמשפחתו.

