הדרכה תזונתית – לאחר ניתוח קולוסטומי
מטופלים יקרים
הקולוסטומי הוא קצה פתוח של מעי בריא, אותו מוציאים לדופן הבטן כדי לאפשר מוצא להפרשות ולגזים. רוב המטופלים עם סטומה ישובו לתזונה רגילה בהדרגה לאחר הניתוח.
במהלך הימים הראשונים שלאחר הניתוח, תיתכנה יציאות מרובות, חשוב להקפיד לשתות 8-10 כוסות נוזלים כדי למנוע התייבשות. מומלץ לשלב עם מרק שבושלו בו ירקות על מנת להחזיר מלחים לגוף.
במהלך עשרת הימים הראשונים שלאחר הניתוח, יש לדאוג שהמזון והנוזלים יהיו דלי סיבים לפי הטבלה הבאה:
| סוג המזון | מותר | יש להימנע |
|---|---|---|
| לחם |
לחם מקמח לבן (כולל לחם שחור ואחיד), טוסט מלחם לבן, קרקרים מקמח לבן, חלה, פיתה, פריכיות אורז
|
לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, קרקרים מחיטה מלאה
|
|
דגנים
|
סולת, אורז לבן, קמח לבן, אטריות, פתיתים, פסטות, שקדי מרק, קורנפלור, קורנפלקס ללא סיבים
|
אורז מלא, בורגול, תירס, כוסמת, קמח מלא, סובין, גריסים, שיבולת שועל, דגני בוקר עם סיבים או פירות
|
|
בשר, עופות, דגים
|
כל הסוגים מותרים- להתחיל ממזון רך כמו קציצה מבושלת, עוף במרק, דגים
|
---
|
|
חלב ומוצריו
|
מוצרי חלב שאינם מכילים תוספות
|
מוצרי חלב המכילים פירות / גרנולה / זיתים / ירקות
|
|
ביצים
|
מותרות, בכל צורת הכנה: קשות, מטוגנות, חביתות וכו'
|
---
|
|
שומנים
|
כל סוגי השמן, חמאה, מרגרינה, מיונז, סלט חומוס וטחינה ללא תוספות, אבוקדו
|
כל הפיצוחים (גרעינים, אגוזים, שקדים, בוטנים, פיסטוקים), זיתים
|
|
מרקים
|
מרק צח מעוף או בשר, מרק עם אטריות או אורז לבן או תפוח אדמה מקולף
|
מרקים המכילים ירקות / קטניות / דגנים מלאים
|
|
קטניות
|
---
|
כל הסוגים (חומוס, פול, שעועית, עדשים, אפונה, סויה, מש וכו')
|
|
ירקות
|
תפוח אדמה, גזר, קישוא, בטטה, דלעת, דלורית - מבושלים מקולפים, רסק עגבניות
|
כל שאר הירקות, כולל ירקות כבושים
|
|
פירות
|
מיצי פירות צלולים או מסוננים, רסק תפוחים, בננה רכה, גרבר פירות
|
כל הפירות, פירות יבשים
|
|
קינוחים וממתקים
לא לסוכרתיים
|
בייגלה, פתי בר, פודינג, ג'לי, ריבה ללא פרי, דבש, סוכריות, שוקולד וממתקים אחרים ללא פירות או אגוזים
|
גלידות עם פירות, פופקורן, עוגות או עוגיות עם פירות / אגוזים / פיצוחים / קוקוס / צימוקים
|
|
משקאות
|
מים, תה, חלב, קפה, מיצי פירות צלולים או מסוננים
|
משקאות מוגזים, נקטרים או מיצים המכילים חתיכות פרי
|
הנחיות כלליות:
- מומלץ לאכול ארוחות קטנות לעיתים תכופות.
- יש ללעוס היטב את המזון, על מנת להקל על מערכת העיכול.
- מומלץ לאכול בזמנים קבועים, כדי שהיציאות תהיינה קבועות.
- מומלץ לאכול ארוחת ערב קטנה ומוקדמת, כדי לצמצם את נפח היציאה הלילית.
- יש להמשיך ולשתות 8-10 כוסות נוזלים כדי למנוע עצירות או התייבשות. מומלץ לשלב עם מרק שבושלו בו ירקות על מנת להחזיר מלחים לגוף.
- מומלץ להגביל אכילת מזונות שיוצרים גזים ו/או שלא נעכלים בשלמותם:
- מזונות שעלולים ליצור גזים: קטניות (שעועית לבנה, אפונה, חומוס, פול, פולי סויה), כרוב, כרובית, ברוקולי, צנונית, קולורבי, פירות הדר, משקאות תוססים. כל מזון אחר שידוע לך שגורם לך לגזים.
- מזונות שלא נעכלים בשלמותם: סלרי, תירס, פירות יבשים, פופקורן, אפרסמון , פטריות, קליפות וגרעינים של פירות וירקות, ציפת פירות הדר, אפונה, חסה וכרוב.
- יש להימנע מלעיסת מסטיק, להימנע משתיה בקשית וללעוס בפה סגור, על מנת לצמצם כניסת אוויר למערכת העיכול. יש לאכול לאט וללעוס היטב את המזון. ניתן לשתות תה שומר או קימל על מנת להקל על גזים במערכת העיכול.
לצמצום ריח מהסטומה:
מומלץ להימנע מדגים (ניתן לתבל בלימון למניעת ריח), קטניות, גבינות בשלות בעלות ריח חזק, בצל, שום, קארי, כמון, חילבה. יש לבדוק סבילות אישית של כל מזון.
לצמצום ריחות בלתי רצויים מהסטומה ניתן לצרוך יוגורט ביו, פטרוזיליה, שמיר, נענע, ג'ינג'ר וקינמון.
במקרה של עצירות או צואה קשה:
על מנת לשפר את היציאות, מומלץ להגביר את כמות השתייה, לשתות מיץ שזיפים, ניתן לאכול סלק, עגבנייה, כף שמן זית על קיבה ריקה.
במקרה של יציאות מרובות ונוזליות:
יש להקפיד על שתייה מרובה, רצוי לשתות מים וגם מרק ירקות על מנת להחזיר נוזלים ומינרלים ולמנוע התייבשות. מזונות מומלצים: רסק תפוחים, בננה, לחם (רצוי צנימים), קרקרים, אורז, אטריות, מרק ירקות.
בברכת רפואה שלמה,
היחידה לתזונה ודיאטה
ההדרכה מיועדת למטופל ולמשפחתו.

