הדרכה תזונתית לאחר ניתוח Proctocolectomy) J-Pouch)
מטופלים יקרים,
הדרכה זו תינתן במסגרת יעוץ תזונה שיותאם אישית למטופלים ולמצבם הרפואי.
בשבוע הראשון
יש להימנע:
- ירקות ופירות טריים
- דגנים מלאים
- קטניות פיצוחים
ניתן לאכול (דיאטה דלת סיבים):
- לחם מקמח לבן: בכל צורה (לחם, פיתה, לחמניה, קרקר)
- דגנים: אורז, סולת, תפוחי אדמה, פסטה, פתיתים, קוסקוס – לא מלאים
- חלבונים: מוצרי חלב ללא תוספת פירות או גרנולה, דגני בוקר ללא סיבים, בשר בקר, עוף, הודו, דגים, ביצים
- ירקות: גזר וקישוא מבושלים מקולפים, עגבניות מרוסקות ללא קליפה וגרעינים, רסק עגבניות
- פירות: בננה רכה, רסק תפוחים, גרבר פירות
יציאות מרובות הן תופעה שכיחה לאחר הניתוח, חשוב לשתות לפחות 2 ליטר נוזלים ביום. מומלץ לשתות מרק שבושלו בו ירקות בכל יום בתקופה זו על מנת למנוע התייבשות ומחסור במלחים.
לאחר שבוע
- להוסיף בהדרגה מזונות עם סיבים. חשוב לנסות כל מזון חדש בכמות קטנה. אם מזון מסוים גורם לאי נוחות, יש להימנע ממנו בשלב זה. ניתן לנסות לאכול ממנו בשלב מאוחר יותר
- מומלץ לשלב יוגורט פרוביוטי בכל יום לאיזון רמת החיידקים הידידותיים במעי
- מזון חריף, פירות הדר, אגוזים וגרעינים עשויים להגביר גירויים בפי הטבעת. חשוב לבדוק סבילות אישית, אין צורך להימנע מראש ממזונות אלה.
- במידה וצריכת פירות וירקות מועטת לתקופה ארוכה, מומלץ ליטול כדור מולטיויטמין על מנת למנוע חסרים תזונתיים
- במידה ובשלב זה עדיין יש יציאות מרובות, יש לבדוק אם המצב לא מחמיר בעקבות תוספת הסיבים. במידה וכן, יש לדחות את תוספת המזונות העשירים בסיבים לתפריט. בתקופה זו ניתן לשלב ירקות ופירות קלופים - תפוח, אגס, מלפפון, דלעת מבושלת, אבוקדו, זיתים. בננה, לחם, פסטה ותפוחי אדמה עשויים להוריד את תדירות היציאות ולהפחית גירויים בפי הטבעת.
במקרה של שלשול להלן המזונות המומלצים לאכילה
מזונות עוצרים
- אורז לבן
- בננה
- רסק תפוחים
- צנימים, בייגלה, קרקרים מקמח לבן
- מיץ רימונים
- תה
מזונות ניטרליים
- תפוחי אדמה, פסטה בכל צורה, סולת
- גזר מבושל, קישוא
- מיץ תפוחים, מיץ תפוזים
- ג'לי
- מוצרי בשר - כל הסוגים, כולל דגים
- מוצרי חלב: גבינה צפתית, בולגרית, צהובה, משולשת, יוגורט ביו
- טחינה
הנחיות כלליות
- מזונות מהם יש להימנע לתמיד: אפרסמון, ציפת פירות הדר (אפשר לאכול את פנים הפלח)
- מזונות שרצוי להמעיט בצריכתם ויש לאכול אותם בכמות מדודה: מזונות מאוד סיביים או עתירי גרגירים כגון: סלרי, קליפות גרעינים, רימון, סברס, גויאבה, פופקורן
- מומלץ לאכול ארוחות קטנות לעיתים תכופות
- יש ללעוס היטב את המזון, על מנת להקל על מערכת העיכול
- מומלץ לאכול בזמנים קבועים, כדי שהיציאות תהיינה קבועות
- מומלץ לעקוב אחר רמות B12, ברזל, אבץ. שעלולים להיות בחסר לאחר סוג הניתוח שעברת. במידה ונמצא חסר יש להתייעץ עם רופא לגבי השלמתו בעזרת תוסף
בברכת רפואה שלמה,
היחידה לתזונה ודיאטה
ההדרכה מיועדת למטופלים ולמשפחותיהם

