הדרכה תזונתית – לאחר ניתוח כריתת קיבה
מטופלים יקרים
לאחר הניתוח שעברתם, עליכם להיערך לקראת שינויים בהרגלי האכילה.
בבית החולים תהיה התקדמות הדרגתית במרקם המזון, לפי הוראות הרופא: שתייה, כלכלה נוזלית, כלכלה דייסתית, כלכלה רכה.
בהמשך, לאחר השחרור, צריכת המזון תהיה דלת סיבים למשך 3 שבועות מהניתוח, במרקם הנסבל על ידכם (רך או רגיל).
3 שבועות ראשונים – כלכלה דלת סיבים:
| סוג המזון | מותר | יש להימנע |
|---|---|---|
|
לחם, מוצרי חיטה, תחליפי לחם
|
לחם מקמח לבן (כולל לחם שחור ואחיד) רצוי להימנע מלחם טרי ולהעדיף אותו בצורתו היבשה, צנימים מלחם לבן, קרקרים מקמח לבן, חלה, פיתה, פריכיות אורז, בייגלה
|
לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, קרקרים מחיטה מלאה
|
|
פחמימות נוספות
|
סולת, אורז לבן, קמח לבן, אטריות, פסטות, פתיתים, שקדי מרק, קורנפלור, קורנפלקס ללא סיבים, תפוח אדמה בלי קליפה
|
אורז מלא, בורגול, תירס, כוסמת, קמח מלא, סובין, גריסים, שיבולת שועל, דגני בוקר עם סיבים או פירות
|
|
בשר, עופות, דגים
|
כל הסוגים מותרים - להתחיל ממזון רך כמו קציצה מבושלת, עוף במרק, דגים
|
___
|
|
חלב ומוצריו
|
מוצרי חלב שאינם מכילים תוספות
|
מוצרי חלב המכילים פירות / גרנולה / זיתים / ירקות
|
|
ביצים
|
מותרות בכל צורת הכנה: קשות, מטוגנות וכו'
|
___
|
|
שומנים
|
כל סוגי השמן, חמאה, מרגרינה, מיונז, סלט חומוס וטחינה ללא תוספות, אבוקדו
|
כל הפיצוחים (גרעינים, אגוזים, שקדים, בוטנים, פיסטוקים), זיתים
|
|
מרקים
|
מרק צח מעוף או בשר, מרק עם אטריות או אורז לבן או תפוח אדמה, גזר, קישוא ודלעת מקולפים
|
מרקים המכילים ירקות / קטניות / דגנים מלאים
|
|
קטניות
|
___
|
כל הסוגים (חומוס, פול, שעועית, עדשים, אפונה, סויה, מש וכו')
|
|
ירקות
|
תפוח אדמה, גזר, קישוא, בטטה, דלעת, דלורית מבושלים ומקולפים, רסק עגבניות
|
כל שאר הירקות, כולל ירקות כבושים
|
|
פירות
|
רסק תפוחים, בננה רכה, מחית פירות
|
כל הפירות, פירות יבשים
|
|
משקאות
|
מים, תה, חלב (בכמות קטנה בכל פעם), קפה (בהגבלה), ג'לי ללא סוכר
|
משקאות מוגזים, מיצי פירות
|
דגשים נוספים:
- לאכול ארוחות קטנות ותכופות.
- ללעוס היטב את המזון ולא לשכב אחרי האוכל.
- להפריד בין שתייה ואוכל: לשתות עד רבע שעה לפני האוכל או חצי שעה אחרי האוכל.
- להימנע משתיית אלכוהול, לעיסת מסטיק ושתיית משקאות מוגזים.
- מומלץ ליטול כדור מולטי ויטמין אחד ליום בחודש - חודשיים הקרובים.
תפריט לדוגמא - לשלבים הראשונים לאחר הניתוח (תזונה דלת סיבים) –
| ארוחה | דוגמא לתפריט במרקם רך | דוגמא לתפריט במרקם רגיל |
|---|---|---|
|
בוקר
|
שתייה פושרת
לאחר רבע שעה:
דייסת סולת על חלב (אפשר להוסיף חמאה) או דגני בוקר ללא סיבים עם חלב או משקה סויה (להמתין שיתרככו)
3 כפות גבינה / קוטג' 5%
ביצה קשה עם כף אבוקדו
|
שתייה
לאחר רבע שעה:
צנים מפרוסת לחם לבן או חצי פיתה
3 כפות גבינה / קוטג' 5%
יוגורט
|
|
ביניים
|
יוגורט
רסק תפוחים
|
יוגורט או מעדן דייאט
רסק תפוחים
|
|
צהרים
|
מרק צח
לאחר רבע שעה:
קציצות מעוף ,הודו או מדג שבושלו במרק או עם רוטב
פירה או אטריות רכות (אפשר עם רסק עגבניות)
קישואים / גזר / דלעת - מבושלים ומקולפים
|
מרק עם גזר, דלעת, קישואים
לאחר רבע שעה:
קציצות עוף, הודו או דג שבושלו במרק או עוף מבושל
פירה או אטריות רכות, או אורז, או פתיתים
|
|
ביניים
|
רסק פרי
2 כדורי גלידה או יוגורט
|
רסק פרי
2 כדורי גלידה או יוגורט
|
|
ערב
|
ביצה מקושקשת או חביתה
חצי קופסת טונה
תפוח אדמה מבושל
2 כפות טחינה גולמית
|
ביצה קשה או סלט ביצים
חצי קופסת טונה / סרדינים / סלט טונה עם ביצה ופרוסת לחם לבן
דגני בוקר (ללא סיבים) עם יוגורט / פרוסת לחם לבן עם גבינה 5%
2 כפות טחינה גולמית
|
|
לילה
|
2 ביסקוויטים
|
2 ביסקוויטים
|
|
|
להקפיד על שתייה מרובה בכל היום, כמויות קטנות בהתאם לסבילות בהפרדה מהאוכל (עד 15 דקות לפני האוכל והחל מחצי שעה מסיום האוכל)
|
|
לאחר 3 שבועות:
- להוסיף בהדרגה סיבים תזונתיים לתפריט.
- להמשיך ללעוס היטב את המזון.
- מומלץ להיות במעקב אצל דיאטנית לאחר כחודש מהניתוח, להערכת המצב התזונתי.
- יש להימנע לתמיד: אפרסמון, ציפת פירות הדר (אפשר לאכול את פנים הפלח), העלולים לגרום לחסימת מעיים.
- רצוי להמעיט בצריכה ולאכול בכמות מדודה: מזונות מאוד סיביים או עתירי גרגירים כגון: סלרי, קליפות גרעינים, רימון, סברס, גויאבה, פופקורן.
בטווח הרחוק:
- יש לעקוב אחר משקל גוף, רמות B12, ברזל, חומצה פולית, ויטמין D, צפיפות עצם - בהתאם להנחיות רופא / דיאטנית.
- מומלץ להיות במעקב תקופתי אצל דיאטנית לאחר בדיקות דם, גם ללא הופעת הסימפטומים.
הסימפטומים הבאים עלולים להופיע לאחר הניתוח (לא מופיעים אצל כל המנותחים):
| סימפטום | סיבה | המלצות |
|---|---|---|
|
ירידה במשקל
|
|
|
|
חסרים תזונתיים, אנמיה
לטווח רחוק: מחלת עצם מטבולית
|
|
|
|
תסמונת הצניחה (dumping syndrome )
מוקדמת – 15-30 דקות אחרי הארוחה: שלשול, מלאות, שיהוקים, הקאות
מאוחרת - שעה ויותר לאחר אכילה: חולשה, אודם בפנים, סחרחורת והזעה
|
|
|
|
תת- ספיגה של שומן
(שלשול, צואה שומנית)
|
|
|
|
ריקון קיבה איטי –
נפיחות אחרי ארוחה, אי נוחות או תחושת מלאות שנמשכת זמן רב לאחר ארוחה, הקאת מזון לא מעוכל
|
|
|
|
רפלוקס, אזופגיטיס, צרבות, עלייה של מזון לא מעוכל לוושט
|
|
|
בברכת רפואה שלמה,
היחידה לתזונה ודיאטה
ההדרכה מיועדת למטופל ולמשפחתו.

