הדרכה תזונתית – לאחר ניתוח אילאוסטומי
מטופלים יקרים
אילאוסטומי הוא קצה פתוח של מעי בריא, אותו מוציאים לדופן הבטן כדי לאפשר מוצא להפרשות ולגזים. רוב המטופלים עם סטומה ישובו לתזונה רגילה בהדרגה לאחר הניתוח.
במהלך הימים הראשונים שלאחר הניתוח, תיתכנה יציאות מרובות. חשוב להקפיד לשתות 8-10 כוסות נוזלים כדי למנוע התייבשות. מומלץ לשלב עם מרק שבושלו בו ירקות על מנת להחזיר מלחים לגוף.
במהלך עשרת הימים הראשונים לאחר הניתוח יש לדאוג שהמזון והנוזלים יהיו דלי סיבים לפי הטבלה הבאה:
| סוג המזון | מותר | יש להימנע |
|---|---|---|
| לחם |
לחם מקמח לבן (כולל לחם שחור ואחיד), טוסט מלחם לבן, קרקרים מקמח לבן, חלה, פיתה, פריכיות אורז
|
לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, קרקרים מחיטה מלאה
|
|
דגנים
|
סולת, אורז לבן, קמח לבן, אטריות, פתיתים, פסטות, שקדי מרק, קורנפלור, קורנפלקס ללא סיבים
|
אורז מלא, בורגול, תירס, כוסמת, קמח מלא, סובין, גריסים, שיבולת שועל, דגני בוקר עם סיבים או פירות
|
|
בשר, עופות, דגים
|
כל הסוגים מותרים. להתחיל ממזון רך כמו קציצה מבושלת, עוף במרק, דגים
|
---
|
|
חלב ומוצריו
|
מוצרי חלב שאינם מכילים תוספות
|
מוצרי חלב המכילים פירות / גרנולה / זיתים / ירקות
|
|
ביצים
|
מותרות, בכל צורת הכנה: קשות, מטוגנות, חביתות וכו'
|
---
|
|
שומנים
|
כל סוגי השמן, חמאה, מרגרינה, מיונז, סלט חומוס וטחינה ללא תוספות, אבוקדו
|
כל הפיצוחים (גרעינים, אגוזים, שקדים, בוטנים, פיסטוקים), זיתים
|
|
מרקים
|
מרק צח מעוף או בשר, מרק עם אטריות או אורז לבן או תפוח אדמה מקולף
|
מרקים המכילים ירקות / קטניות / דגנים מלאים
|
|
קטניות
|
---
|
כל הסוגים (חומוס, פול, שעועית, עדשים, אפונה, סויה, מש וכו')
|
|
ירקות
|
תפוח אדמה, גזר, קישוא, בטטה, דלעת, דלורית מבושלים מקולפים, רסק עגבניות
|
כל שאר הירקות, כולל ירקות כבושים
|
|
פירות
|
מיצי פירות צלולים או מסוננים, רסק תפוחים, בננה רכה, גרבר פירות
|
כל הפירות, פירות יבשים
|
|
קינוחים וממתקים
לא לסוכרתיים
|
בייגלה, פתי בר, פודינג, ג'לי, ריבה ללא פרי, דבש, סוכריות, שוקולד, ממתקים אחרים ללא פירות או אגוזים
|
גלידות עם פירות, פופקורן, עוגות או עוגיות עם פירות / אגוזים / פיצוחים / קוקוס / צימוקים
|
|
משקאות
|
מים, תה, חלב, קפה, מיצי פירות צלולים או מסוננים
|
משקאות מוגזים, נקטרים או מיצים המכילים חתיכות פרי
|
לאחר 10 ימים מהניתוח:
לאחר 10 ימים יש להוסיף בהדרגה מזונות עם סיבים: להתחיל עם פרי / ירק מקולף, רך או מבושל, להמשיך לפרי / ירק טרי לא מקולף, להתקדם לתוספת פרי / ירק עשיר בסיבים / דגנים / קטניות. מומלץ לנסות כל פעם מזון חדש אחר, בכמות קטנה, עדיף בזמן שהות בבית.
הנחיות כלליות:
- מומלץ לאכול ארוחות קטנות לעיתים תכופות.
- יש ללעוס היטב את המזון, על מנת להקל על מערכת העיכול.
- מומלץ לאכול בזמנים קבועים, כדי שהיציאות תהיינה קבועות.
- מומלץ לאכול ארוחת ערב קטנה ומוקדמת, כדי לצמצם את נפח היציאה הלילית.
- יש להמשיך ולשתות 8-10 כוסות נוזלים כדי למנוע עצירות או התייבשות. מומלץ לשלב עם מרק שבושלו בו ירקות על מנת להחזיר מלחים לגוף.
- מזונות מהם יש להימנע לתמיד: אפרסמון, ציפת פירות הדר (אפשר לאכול את פנים הפלח).
- מזונות שרצוי להמעיט בצריכתם ולאכול בכמות מדודה:
- מזונות מאוד סיביים או עתירי גרגירים שכמות גדולה מהם עלולה לגרום לחסימה של הסטומה כגון: סלרי, קליפות גרעינים, רימון, סברס, גויאבה, פופקורן, פירות יבשים, אפונה, חסה, כרוב.
- מזונות יוצרי גזים: קטניות (שעועית לבנה, אפונה, חומוס, פול, פולי סויה), כרוב, כרובית, ברוקולי, צנונית, קולורבי, פירות הדר, משקאות תוססים, כל מזון אחר שידוע לך שגורם לך לגזים.
- יש להימנע מלעיסת מסטיק, להימנע משתיה בקשית וללעוס בפה סגור, על מנת לצמצם כניסת אוויר למערכת העיכול. יש לאכול לאט וללעוס היטב את המזון. ניתן לשתות תה שומר או קימל על מנת להקל על גזים במערכת העיכול.
- מומלץ לעקוב אחר רמות B12, ויטמין K, אשלגן, נתרן, כלוריד, ביקרבונט, מגנזיום וחומצה פולית כל 6-12 חודשים.
לצמצום ריח מהסטומה:
מומלץ להימנע מדגים (ניתן לתבל בלימון למניעת ריח), קטניות, גבינות בשלות בעלות ריח חזק, בצל, שום, קארי, כמון, חילבה. יש לבדוק סבילות אישית של כל מזון.
לצמצום ריחות בלתי רצויים מהסטומה ניתן לצרוך יוגורט ביו, פטרוזיליה, שמיר, נענע, ג'ינג'ר וקינמון.
במקרה של יציאות מרובות ונוזליות:
יש להקפיד על שתייה מרובה, רצוי לשתות מים וגם מרק ירקות על מנת להחזיר נוזלים ומינרלים ולמנוע התייבשות.
מזונות מומלצים: רסק תפוחים, בננה, לחם (רצוי צנימים), קרקרים, אורז, אטריות, מרק ירקות.
בברכת רפואה שלמה,
היחידה לתזונה ודיאטה
ההדרכה מיועדת למטופל ולמשפחתו.

