הדרכה תזונתית – לאחר ניתוח WHIPPLE
מטופלים יקרים
הדרכה זו תינתן במסגרת יעוץ תזונה שיותאם אישית למטופל ולמצבו הרפואי.
לאחר הניתוח שעברתם, עליכם להיערך לקראת שינויים בהרגלי האכילה.
בימים הראשונים של האכילה ישנה התקדמות הדרגתית במרקם הכלכלה בהתאם להוראה רפואית. מתחילים בשתייה ומתקדמים למזון במרקם נוזלי, דייסתי ורך. רוב המטופלים משתחררים עם כלכלה במרקם דייסתי או רך.
- בשבועיים הראשונים שלאחר הניתוח: יש להימנע מצריכת סיבים תזונתיים - פירוט בהמשך, וכעבור שבועיים ניתן להוסיף לתפריט בהדרגה: ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות.
- יש להקפיד על אכילה מספקת של מזונות עשירים בחלבון - עוף, דגים, בשר בקר, הודו, ביצה, מוצרי חלב בחודש הראשון לאחר הניתוח.
- מזונות מהם יש להימנע לתמיד (פיטובזוארים): אפרסמון, ציפת פירות הדר (אפשר לאכול את פנים הפלח).
- מזונות שרצוי להמעיט בצריכה ויש לאכול בכמות מדודה: מזונות מאוד סיביים או עתירי גרגירים, כגון: סלרי, קליפות גרעינים, רימון, סברס, גויאבה, פופקורן.
- יש להגביל סוכרים פשוטים: סוכר, דבש, ריבה, מיצים, שתייה מתוקה, שוקולד, גלידה, עוגיות ואלכוהול.
- במידה ומופעים שלשולים מרובים שמעידים על תת ספיגה של שומנים ואין הטבה אחר נטילת אנזימי עיכול - ניתן להפחית צריכת מזון עשיר מאוד בשומן כגון: בשר בקר, כבש, אברים פנימיים, מוצרי חלב מעל 3%, חמאה, מרגרינה, מיונז, שמנים צמחים, דגים לא שמנים: הליבוט, סול, מקרל, לאכול חלבון של הביצה ולהימנע מחלמון. יש להיוועץ עם הרופא לגבי מינון של אנזימי עיכול.
- מומלץ לאכול מזון מבושל או אפוי ולהמעיט במזון מטוגן.
דגשים:
- יש להימנע מארוחות גדולות. מומלץ לאכול ארוחות קטנות 6-8 פעמים ביום.
- מומלץ לאכול לאט וללעוס היטב את המזון.
- מומלץ להפריד בין שתייה ומזונות מוצקים. ניתן לשתות עד רבע שעה לפני הארוחה וכשעה לאחר הארוחה.
- יש לשתות לפחות 10 כוסות נוזלים ביום.
- יש לעקוב אחר משקל הגוף ולבדוק שאין ירידה במשקל.
- יש לקחת כדור מולטיויטמין בחודשיים הקרובים למניעת חסרים תזונתיים.
- יש לבצע בדיקות דם כל חצי שנה הכוללות: ויטמין D, חומצה פולית, סידן , B12, רמות פריטין, ברזל. במידה והבדיקה מעידה על חוסר או שישנם סימנים לכך, יש להשלימו ולהתייעץ עם רופא או דיאטנית.
- יש לבצע מעקב אחר רמות סוכר בדם.
- מומלץ מעקב דיאטנית לאחר כחודש מהניתוח. במידה ויש ירידה חדה מאוד במשקל או שלשולים תכופים מומלץ להתייעץ עם דיאטנית מוקדם יותר.
דיאטה דלת סיבים – למשך שבועיים מיום הניתוח
| סוג המזון | מותר | יש להימנע |
| לחם |
לחם לבן, טוסט מלחם לבן, קרקרים מקמח לבן, חלה, פיתה, פריכיות אורז
|
לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, לחם רוסי, לחם דגנים, קרקרים מחיטה מלאה
|
|
דגנים / פחמימות
|
סולת, אורז לבן, קמח לבן, אטריות, פתיתים, פסטות, קורנפלור, קורנפלקס ללא סיבים תפוח אדמה בלי קליפה
|
אורז מלא, בורגול, תירס, כוסמת, קמח מלא, סובין, גריסים, שיבולת שועל, דגני בוקר עם סיבים או פירות, שקדי מרק
|
|
בשר, עופות, דגים
|
כל הסוגים מותרים - להתחיל ממזון רך כמו קציצה מבושלת, עוף במרק, דגים
|
___
|
|
חלב ומוצריו
|
מוצרי חלב שאינם מכילים תוספות
|
מוצרי חלב המכילים פירות / גרנולה / זיתים / ירקות
|
|
ביצים
|
מותרות, בכל צורת הכנה: קשות, מטוגנות, חביתות וכו'
|
___
|
|
שומנים
|
כל סוגי השמן, חמאה, מרגרינה, מיונז, סלט חומוס וטחינה ללא תוספות
|
כל הפיצוחים (גרעינים, אגוזים, שקדים, בוטנים, פיסטוקים), זיתים, אבוקדו
|
|
מרקים
|
מרק צח מעוף / בשר, מרק עם אטריות או אורז לבן או תפוח אדמה מקולף
|
מרקים המכילים ירקות / קטניות / דגנים מלאים
|
|
קטניות
|
___
|
כל הסוגים: חומוס, פול, שעועית, עדשים, אפונה, סויה וכו'
|
|
ירקות
|
תפוח אדמה, גזר, קישוא, בטטה, דלעת, דלורית מבושלים מקולפים, רסק עגבניות
|
כל שאר הירקות, כולל ירקות כבושים
|
|
פירות
|
רסק תפוחים, בננה רכה, גרבר פירות
|
כל הפירות, פירות יבשים
|
|
קינוחים וממתקים
לא לסוכרתיים
|
בייגלה, פתי בר, פודינג, ג'לי, ריבה ללא פרי, דבש, סוכריות, שוקולד וממתקים אחרים ללא פירות או אגוזים – ניתן במידה מועטה
|
גלידות עם פירות, פופקורן
עוגות / עוגיות עם פירות / אגוזים / פיצוחים / קוקוס / צימוקים
|
|
משקאות
|
מים, תה, חלב, קפה, שוקו
|
משקאות מוגזים, נקטרים או מיצים המכילים חתיכות פרי
|
מזונות עשירים בחלבון
במידת הצורך אפשר להשתמש באבקות חלבון או בתכשירי מזון רפואי העשירים בחלבון.
לאחר כחודש מיום השחרור מומלץ לבדוק את רמות החלבון בדם (אלבומין).
|
המזון |
כמות |
כמות חלבון (גרם) |
|
ביצה |
1 יחידה |
6 |
|
גבינה / קוטג' 5% |
100 גרם |
10 |
|
יוגורט |
גביע |
5-7 |
|
חלב / חלב סויה, שלי / רוויון |
כוס (200 מ"ל) |
6.5-7.5 |
|
גבינה צפתית / בולגרית 5% |
100 גרם |
13-19 |
|
עוף (שוק / ירך / כרע / חזה) |
100 גרם |
26-30 |
|
הודו (שוק /ירך / כרע / חזה) |
100 גרם |
28-30 |
|
דג מלוח / סרדינים |
100 גרם |
16-20 |
|
דג טונה בשמן דג טונה במים |
קופסת שימורים לאחר סינון (110 גרם) |
30 28 |
|
פסטרמה עד 3% |
100 גרם |
14-17 |
|
1 פרוסת לחם / 1 תפוח אדמה, 1/2 כוס אורז מבושל / אטריות |
|
2.7 |
|
טחינה |
100 גרם סלט מוכן |
6-10 |
|
סלט חומוס |
100 גרם סלט מוכן |
6-8 |
|
קטניות מבושלים (מותר שבועיים מיום הניתוח) |
100 גרם |
8-9 |
סימפטומים תזונתיים שעלולים להופיע לאחר ניתוח (לא מופיע אצל כולם):
| סימפטום | הצעות לטיפול / טיפול מונע |
|---|---|
|
תסמונת הצניחה (Dumping syndrome)
סימנים מוקדמים – 15-30 דקות אחרי הארוחה: שלשול, מלאות, שיהוקים, הקאות.
סימנים מאוחרים - לאחר שעה ויותר מהארוחה: חולשה, אודם בפנים, סחרחורת והזעה.
|
|
|
תת- ספיגה של שומן (שלשול, צואה שומנית)
|
|
|
חסרים תזונתיים, אנמיה
לטווח רחוק: מחלת עצם מטבולית
|
|
|
ריקון קיבה איטי – נפיחות אחרי ארוחה, אי נוחות או תחושת מלאות שנמשכת זמן רב לאחר ארוחה, הקאת מזון לא מעוכל
|
|
תפריט לדוגמא - לשבועיים הראשונים מיום הניתוח - תפריט דל בסיבים
|
בוקר
|
|
|
ביניים
|
|
|
צהריים
|
לאחר עשרים דקות:
|
|
אחה"צ
|
|
|
ערב:
|
|
|
לילה
|
|
- להקפיד על שתייה בין הארוחות.
- להקפיד על נטילת כדור מולטיויטמין אחד ביום עם ארוחה, בחודשיים הראשונים ובהמשך לפי המלצת רופא או דיאטנית.
אנזימי לבלב
אנזימי לבלב הינם חומרים טבעיים המסייעים בפרוק שומנים, חלבונים ופחמימות על מנת לאפשר ספיגה וניצול יעילים של אבות המזון על ידי הגוף.
במקרים בהם חלה ירידה ביכולת הלבלב להפריש אנזימי עיכול יהיה קושי בעיכול אבות המזון, ובעיקר עיכול שומנים.
תופעות הלוואי הנפוצות: יציאות תכופות, שלשוליות ו/או שומניות, התכווצויות אחרי הארוחה, הופעת גזים וריח חריף. מקרים חמורים עלולים לגרום לחסרים תזונתיים ולירידה במשקל.
המלצות לנטילה יעילה של אנזימי לבלב:
- מומלץ ליטול תכשירים במרשם רופא בלבד, מאחר והם אושרו מבחינת יעילות ובטיחות.
- בהכנת האנזימים ייתכן שימוש בבשר בקר, חזיר, אננס ו/או פפאיה. במידה וקיימת רגישות לאחד המרכיבים, יש להשתמש בתכשיר מתאים.
- יעילות התכשיר תתאפשר בנטילת תרופה המפחיתה את חומציות הקיבה, יש לקבל מרשם מרופא.
- אין ליטול את התכשיר עם תרופות המפחיתות חומציות קיבה שהינן על בסיס סידן או מגנזיום.
- אין לרסק או ללעוס את הטבליות. יש ליטול עם כמות גדולה של נוזלים, לפחות 1 ספל נוזלים.
- אין להחזיק את התכשיר בפה לאורך זמן. זה יכול לגרום לפצעים בפה, בשפתיים ובלשון. אם קיים קושי לבלוע את הקפסולה, ניתן לפתוח אותה ולהוסיף את תכולתה לכף מלאה במזון רך שאינו דורש לעיסה וניתן לבלוע אותו מיידית (מזונות מומלצים: מחית תפוח עץ, ג'לטין, מחית אפרסק, יוגורט, מיץ תפוחים, תפוזים או אננס).
- אין לצרוך תכשיר שפג תוקפו.
אופן הנטילה:
- יש ליטול אנזימים עם כל ארוחה שמכילה שומן. בעיקר בשר, מוצרי חלב, לחם וקינוחים.
- יש להתחיל עם המינון הנמוך ההכרחי. רוב המטופלים מתחילים בנטילת 8,000 – 12,000 יחידות ליפאז עם ארוחות קטנות ו- 16,000 – 36,000 יחידות ליפאז עם הארוחות הגדולות.
- יש לבלוע את התכשיר עם נוזלים רצוי בתחילת הארוחה
חשוב לשתות לפחות 6-8 כוסות נוזלים ליום. - כיוון שתופעת לוואי נפוצה בנטילת התרופה הינה עצירות יש להקפיד על שתייה מתאימה בכל עת, שתיה לא מספקת עלולה להחמיר עצירות. חשוב להרבות בשתיה מידי יום!
- ייתכן ויהיה צורך בשינויים במינון וסוג תכשיר במהלך המעקב.
- יש לקרוא את העלון לצרכן של תרופת אנזימי העיכול הספציפית שרכשת
תופעות לוואי של אנזימי לבלב:
- התופעה השכיחה ביותר היא עצירות.
- תופעות פחות שכיחות: בחילות, התכווצויות בבטן או שלשול.
- יש להפסיק נטילת התכשיר אם מופיעים סימני אלרגיה או רגישות יתר אליהם.
הנחיות לעצירות:
תזונה עשירה בסיבים (לאחר שבועיים מיום הניתוח):
- מזונות העשירים בסיבים תזונתיים הם מזונות מן הצומח, בעיקר אלה הנאכלים עם קליפתם: פירות, ירקות, לחם ודגני בוקר מדגנים מלאים (כגון: חיטה מלאה, כוסמת, כוסמין), קוואקר (שיבולת שועל) פחמימות מלאות (כגון: אורז מלא, כוסמת, בורגול, גריסים), גרנולה, קטניות (כגון: עדשים, שעועית, גרגרי חומוס, פול, מש).
- מומלץ לאכול לפחות 5 מנות ירק ביום ועוד 2-3 מנות פרי עם הקליפה.
- ניתן לשלב זרעי פשתן בתזונה – 1 כף ביום עם יוגורט / לבן / בתוך סלט. זרעי הפשתן לא חייבים להיות טחונים. חשוב מאוד לשתות כוס מים לאחר מכן.
שתייה מרובה:
- הסיבים התזונתיים מתנפחים במעי בנוכחות מים ובכך גורמים לתנועתיות המזרזת יציאה. לכן חשוב מאוד להקפיד על שתייה של 1.5-2 ליטר של נוזלים ביום.
- מומלץ לחלק את השתייה על פני כל היום.
חיידקים פרוביוטיים:
- צריכה של יוגורט ביו אחד ביום עשויה לזרז יציאות ומסייעת בכלל לעיכול תקין.
- ניתן להוסיף כף זרעי פשתן או 2 כפות גרנולה ליוגורט. כמו כן קיימים יוגורטים המכילים שזיף מיובש ומיועדים במיוחד לזירוז יציאה.
טיפים נוספים למניעת עצירות:
- שזיפים מיובשים – מומלץ להשרות 2-3 שזיפים מיובשים במים למשך הלילה. בבוקר, על קיבה ריקה, לשתות את המים ולאכול את השזיפים.
- ניתן לשתות מיץ שזיפים מוכן.
- כף שמן זית – עשויה לעזור לריכוך הצואה. עדיף על קיבה ריקה בבוקר. ניתן לשלב עם עגבנייה מגורדת ולאחר חצי שעה לאכול ארוחת בוקר
מומלץ להימנע מאורז לבן בכמות גדולה, צנימים, בננות, מיץ רימונים, אפרסמון. - מוצרים מקמח לבן – מומלץ להגביל לפעם ביום, במידה ולא ניתן להימנע לחלוטין.
- פעילות גופנית מעלה את תנועתיות המעי ומזרזת יציאה.
- לא מומלץ להשתמש בתוספים או לשתות סוגי תה מסוימים המכילים סנה.
במקרה שאין הטבה במצב שלשולים לאחר נטילת אנזימי לבלב:
- ייתכן צורך בתפריט דל שומן (40-60 גרם ליום), תוספת קלוריות ושומן בעזרת תכשירים – יש להיוועץ בדיאטנית.
- יש לשתות 8-10 כוסות נוזלים, בין הארוחות, על מנת להשלים את איבוד הנוזלים (1 כוס נוזלים על כל יציאה עם שלשול).
- להשלמת מלחים, יש לאכול תפוח אדמה ובננה, לשתות מרק, בתוספת מלח שולחן, שבושלו בו ירקות.
- בהופעת כאבי בטן / התכווצויות / גזים – מומלץ לשלב מזונות קלים לעיכול במרקם רך / דייסתי, להפחית את כמות הסיבים בתפריט, להימנע ממזונות יוצרי גזים ומזונות עשירים בלקטוז (סוכר החלב).
- במקרה של פגיעה חמורה בספיגת שומן, מומלץ להשלים ויטמינים מסיסי שומן (A,E,D,K) וסידן בהתייעצות עם רופא.
בברכת רפואה שלמה,
היחידה לתזונה ודיאטה
ההדרכה מיועדת למטופל ולמשפחתו.

