הדרכה תזונתית - לאחר ניתוח ציסטקטומי
מטופלים יקרים
לאחר הניתוח שעברתם, עליכם להיערך לקראת שינויים בהרגלי האכילה.
בשבועיים הראשונים לאחר הניתוח:
יש לשמור על דיאטה דלת סיבים. דיאטה דלת סיבים לא כוללת: פירות וירקות חיים, קטניות, דגנים מלאים ופיצוחים.
| סוג המזון | מותר | יש להימנע |
|---|---|---|
|
לחם
|
לחם לבן, טוסט מלחם לבן, קרקרים מקמח לבן, חלה, פיתה, פריכיות אורז
|
לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, לחם רוסי, לחם דגנים, קרקרים מחיטה מלאה
|
|
דגנים
|
סולת, אורז לבן, קמח לבן, אטריות, פסטות, פתיתים, שקדי מרק, קורנפלור, קורנפלקס ללא סיבים, תפוח אדמה בלי קליפה
|
אורז מלא, בורגול, תירס, כוסמת, קמח מלא, סובין, גריסים, שיבולת שועל, דגני בוקר עם סיבים או פירות
|
|
בשר, עופות, דגים
|
כל הסוגים מותרים – יש להתחיל ממזון רך כמו קציצה מבושלת, עוף במרק, דגים
|
_______
|
|
חלב ומוצריו
|
מוצרי חלב שאינם מכילים תוספות
|
מוצרי חלב המכילים פירות / גרנולה / זיתים / ירקות
|
|
ביצים
|
כל צורת הכנה: קשות, מטוגנות, חביתות וכו'
|
_______
|
|
שומנים
|
כל סוגי השמן, חמאה, מרגרינה, מיונז, סלט חומוס וטחינה ללא תוספות, אבוקדו
|
כל הפיצוחים (גרעינים, אגוזים, שקדים, בוטנים, פיסטוקים), זיתים
|
|
מרקים
|
מרק צח מעוף או בשר, מרק עם אטריות או אורז לבן או תפוח אדמה מקולף
|
מרקים המכילים ירקות, כגון: כרוב, כרובית, סלרי, קטניות, דגנים מלאים
|
|
קטניות
|
_______
|
כל הסוגים: חומוס, פול, שעועית, עדשים, אפונה, סויה, מש וכו'
|
|
ירקות
|
גזר, קישוא, תפוח אדמה, בטטה, דלעת, דלורית -מקולפים מבושלים, רסק עגבניות
|
כל שאר הירקות, כולל ירקות כבושים
|
|
פירות
|
מיצי פירות ללא חתיכות פרי או מסוננים, רסק תפוחים, בננה רכה, גרבר פירות
|
כל הפירות, פירות יבשים
|
|
קינוחים וממתקים לא לסוכרתיים
|
בייגלה, פתי בר, פודינג, ג'לי, ריבה ללא פרי, דבש, סוכריות, שוקולד וממתקים אחרים ללא פירות או אגוזים.
|
גלידות עם פירות, פופקורן, עוגות או עוגיות עם פירות / אגוזים / פיצוחים / קוקוס / צימוקים
|
|
משקאות
|
מים, תה, חלב, קפה, שוקו, מיצי פירות מסוננים
|
משקאות מוגזים, נקטרים או מיצים המכילים חתיכות פרי
|
לאחר שבועיים:
- להוסיף בהדרגה מזונות עם סיבים. חשוב לא להימנע משום מזון, ולנסות כל מזון חדש בכמות קטנה.
- במידה ויש יציאות מרובות, יש לבדוק אם המצב לא מחמיר בעקבות תוספת הסיבים. במידה וכן, יש לדחות את תוספת הסיבים.
- בתקופה זו ניתן לשלב ירקות ופירות קלופים - דלעת, גזר, קישוא, בטטה מבושלים, תפוח, אגס, מלפפון, זיתים. כמו כן, יש לשלב מזון עוצר: אורז לבן, צנימים, בייגלה, קרקרים מקמח לבן, בננה, רסק תפוחים, תה.
- חשוב לשתות הרבה, לפחות 8-10 כוסות נוזלים ביום (כ- 2 ליטר): מים, תה צמחים, מומלץ לשתות מרק בכל יום בתקופה זו.
- במידה ויש צריכה מועטה של פירות וירקות לתקופה ארוכה, מומלץ לקחת כדור מולטיויטמין על מנת למנוע חסרים תזונתיים.
בטווח הרחוק:
- יש להימנע לתמיד: אפרסמון, ציפת פירות הדר (אפשר לאכול את פנים הפלח).
- רצוי להמעיט בצריכת המאכלים הבאים ויש לאכול אותם בכמות מדודה: מזונות מאוד סיביים או עתירי גרגירים כגון: סלרי, קליפות גרעינים, רימון, סברס, גויאבה, פופקורן ועוד.
- יש להקפיד לשתות 8-10 כוסות נוזלים ביום (כ- 2 ליטר): מים, תה צמחים, מרק צח. רצוי להמעיט בשתיית קפה ותה המכילים קופאין.
יש לעקוב אחר: רמות B12, אלקטרוליטים (נתרן, אשלגן) ותפקודי כליות. - מומלץ להיות במעקב תקופתי אצל דיאטנית לאחר בדיקות דם.
בברכת רפואה שלמה,
היחידה לתזונה ודיאטה
ההדרכה מיועדת למטופל ולמשפחתו.

